DSCF3161

Den hemmelighetsfulle hagen

Fra den midterste av de tre stuer i første etasje, kan man bevege seg ut i den store hagen på sør-øst-siden, som ble anlagt i forbindelse med gjenreisningen av hovedhuset, og opparbeidet på fineste og forbilledlig vis etter inspirasjon fra England.

Så lenge enkefru Lie levde, var den vakre hagen prikkfri og strøken. Hun brukte sopelime til å feie plenen med, og ikke et nedfallent blad var å se. Ennå i dag kan man følge sporene av den opprinnelige singelgangen som var anlagt for romantiske spaserturer i hagen. Den ligger som et søkk i gresset, og snor seg mellom syriner og frukttrær, forbi det store, gamle lindetreet, rundt noe som sannsynligvis har vært en kunstig anlagt dam, via et lysthus som ikke lenger står men der man inntok sin ettermiddagste eller drakk sin portvin, forbi det lange huset med kjeglebanen, gjennom solbær-, bringebær- og ripsbusker mot nord, tilbake til hovedinngangen på vestsiden.

En liten hemmelighet

Nederst i hagen har Eva oppdaget en liten hemmelighet: Her er flust med pepperrot! Det var vanlig å både dyrke urter og grønnsaker i den delen av hagen som ikke bare var til pryd, ikke langt fra der komposten ofte ble lagt, litt skjult for gjester og besøkende, men til gjengjeld til stor gavn for kresne ganer når gourmetrettene skulle tilberedes.

 

Share this post