bildet viser en dame med hvit bluse som holder to afternoon tea fat

NÅR TOPPEN NÅS BEST FRA BUNNEN

 Eva lager all mat som serveres på Negarden1897 etter egne oppskrifter. Fra bunnen av.

– Det gjelder alt – fra sauser til bakervarer. Det er ikke noe Toro her i gården! bedyrer hun.

GRAVER ELG MED ØL

 – Jeg koker kraft på kraftbein, og bruker stort sett elg og hjort som er lokalt. Det hender jeg også tilbyr svinekjøtt innimellom. Men de fleste velger storvilt. Og vi er flinkest på det. Ellers kan vi uansett lage det folk ønsker, om det er spesielle ting som skal «skreddersys». Når vi har koldtbord, serverer vi for eksempel kjøtt som vi har gravet selv. Jeg graver det med en spesiell type mørkt øl. Det må være litt størrelse på dyra til graving, gjerne lårtunge. Dette er jo en type kjøtt som kan virke seigt, men som blir veldig mørt når det graves.

Eva gir ikke ut oppskrifter som hun har komponert selv. Som for eksempel den meget smakfulle viltsausen.

– Jeg får ofte spørsmål om det, men enkelte ting må forbli hemmelig vet du…

ØNSKER SEG SPRETNE GJEDDER

 Hun prøver gjerne nye ting også.

– Jeg har lyst til å få tak i innlandsfisk. Kunne tenke meg gjedde da jeg har en egen god oppskrift på gjeddekaker. Den må tas tidlig på våren rett etter at isen har gått, mens den er sulten. Da er den nemlig fastere i fiskekjøttet på grunn av det kalde vannet. Det er helt ideelt hvis den hadde vært pilka! Dette er typisk Finnskogmat, som hører til vårt distrikt.  Det er mange typer fisk som er kjempegodt hvis du får laget det til på rette måten ut fra de forskjellige fiskeslagene. Vi bruker også aure selv om det ikke er en innlandsfisk. Den serveres med rømmesaus. Alle liker det! En enkel rett, men veldig godt.

bildet er sammensatt og viser tilberedning av mat

SMØR, SMULT OG FLØTE

Jeg får ofte høre at «dette er det beste jeg har spist»! Vi hadde en erfaren elgjeger her som smakte den gravede elgen vår. Han ville gjerne ha oppskriften vet du.  Men den ønsket jeg for meg selv. Og dette var en proff, en som har spist mye elg! Det er ekstra hyggelig med slike komplimenter da.

Hvert år i desember byr Eva på et stort julekoldtbord der det serveres både varm og kald mat. Og småkaker. Om hun ikke lager tolv slag, så er det i hvert fall mange flere enn tre.

Jeg baker smultringer, og goro med smult i. Det må være en smult som allerede er brukt på smultringer, der har du allerede en hemmelighet. Så går det i krumkaker, brune pinner sandkaker, og berlinerkranser for å nevne noe. Jeg bruker konsekvent meierismør eller «ordentlig smør» som jeg kaller det. Vi bruker aldri margarin, selv om det eventuelt står i oppskriften. Alt smaker mye bedre med meierismør! Vi bruker også ordentlig seterrømme, og mye fløte. Enkelte typer fett bør man ikke spise naturligvis, som det harde fettet på storfe, og smult som brukes til bakst. Men dette er jo mat man spiser en gang i året. Det er ikke hverdagskost. Det folk blir syke av er all den prosesserte maten. Og alle de kunstige tilsetningsstoffene som er i nesten alle ferdigprodukter og som «erstatter» de næringsstoffene som skulle vært der. Jeg går ikke for lettvinte løsninger.

– Hva med de som har allergier?

– For de som har allergener tilpasser vi med andre ingredienser. Som et eksempel har vi funnet en plantebasert «fløte» som kan brukes i sauser og som også kan piskes til krem for dem som har laktoseintoleranse.

bildet er sammensatt av to og viser juketallerken og desserter på et fat

 

SMAKFULLE SPESIALITETER

Eva har mange spesialiteter, som svensk smörgåstårta med forskjellige typer pålegg, og de sagnsomsuste makronene som hun serverer til Afternoon Tea´en.

– Jeg har en egen oppskrift på dem. Makroner er vanskelig. Det skal gå akkurat på grammet! Man må være veldig nøye på alt – fra ingredienser til steketemperatur og steketid. Det skal så lite til før det kan bli totalt mislykket. Det var mye prøving og feiling i begynnelsen. Så her har jeg justert meg frem helt til jeg fikk det perfekte resultatet.

 

Kontakt oss-CTA

Share this post